Horvat i Kruljac prvi put najbolji, Slavonija-Žito nakon 30 godina

Ivan Horvat i Zvjezdana Tuma-Pavlov (foto: Glas Slavonije)

Ivan Horvat i Zvjezdana Tuma-Pavlov (foto: Glas Slavonije)

U petak održana svečanost proglašenja najuspješnijih u sportu na području grada i županije za 2016.

       Atletičar Ivan Horvat i dizačica utega Mihaela Kruljac najbolji su sportaši grada Osijeka i Osječko-baranjske županije u 2016. godini. I za člana AK Slavonija-Žito i za članicu KDU-a Osijek ovo je premijerna nagrada, a na tronu su naslijedili gimnastičara Roberta Seligmana i tenisačicu Donnu Vekić.        

       Tradicionalni izbor najboljeg sportaša Osijeka i županije stigao je i do 59. izdanja, a i ovaj put su ga organizirali Zajednica športskih udruga grada Osijeka i Športska zajednica Osječko-baranjske županije te "Glas Slavonije". Svečanost proglašenja održana je u gotovo ispunjenom Hrvatskom narodnom kazalištu, uz pokroviteljstvo sponzora Euroherca i Jadranskog.

       Ivan Horvat jedini je iz Osječko-baranjske županije prošle godine bio sudionik Olimpijskih igara u Riju de Janeiru, koje su mu bile druge Igre. Premda nije uspio ući u finale skoka s motkom, i sam plasman na najveće natjecanje potvrda je njegove kvalitete. Lani je nastupio na još jednoj velikoj sportskoj smotri, Europskom prenstvu u Amsterdamu, gdje je zauzeo sedmo mjesto. Osvojio je i dva naslova prvaka Hrvatske te naslov balkanskog prvaka, a u završnici sezone izjednačio je svoj i hrvatski rekord preskočivši 5,70 m. Visinu koju je nedavno već nadmašio u dvorani kada je letio preko 5,72 metra.

       Mihaela Kruljac još je jednom pomicala granice u ženskom dizanju utega. Prošle je godine postala prva Hrvatica koja je u biatlonu podignula više od 200 kg, ostvarivši to na Kupu Hrvatske u Splitu, gdje je trznula 88, a izbacila 112 kg u kategoriji preko 75 kg. Osim što je redovita državna prvakinja, u svim težinskim kategorijama u kojima je nastupala, Mihaela redovito nastupa i na europskim prvenstvima, a na posljednjem je prošle godine zauzela 13. mjesto.

       Do rekordnog, 12. naslova najboljeg sportskog kolektiva stigao je AK Slavonija-Žito, i to nakon 30 godina čekanja. Atletičari osječkog kluba lani su osvojili 94 medalje na državnim prvenstvima, kao i treće mjesto na ekipnom PH, a u mlađim uzrastima juniori i juniorke ekipno su dva puta bili doprvaci, a kadeti prvaci. Ukupno je 16 članova osječkog kluba nastupalo prošle godine u reprezentaciji, a najbolji i najistaknutiji među njima, naravno, bio je Ivan Horvat.

       Najuspješniji trener u 2016. godini je Zoran Zekić, koji je s NK-om Osijek lani napravio pravi preporod. Spasivši ga prvo grčevite borbe za ostanak, a potom u novoj sezoni dovevši do trećeg mjesta i polufinala Kupa.

       Tradicionalno za svoje rezultate nagrađivani budu i sportaši te kolektivi osoba s posebnim potrebama. Najuspješniji sportaš - osoba s posebnim potrebama je 16-godišnji plivač Franko Štimac (Plivački klub osoba s invaliditetom Delfin), koji je na prvenstvu Hrvatske u Splitu osvojio tri zlatne juniorske te dvije srebne medalje u općoj konkurenciji. Najuspješniji sportski kolektiv osoba s posebnim potrebama je Športski invalidski odbojkaški klub HVIDR-a, lani treći u prvenstvu te koji je igrao i finale Kupa.

       Nagrade "Sokol", za posebna sportska dostignuća, dodjeljuje "Glas Slavonije", koji je za 2016. godinu izabrao četiri laureata. “Sokoli” su za dugogodišnji rad u svom sportu pripali Zvonku Biondiću (karate), Branku Lešu (taekwondo), Ljupku Rimcu (odbojka) te Dragi Siberu (školski sport). Dobitnica "Uzor-trofeja Matija Ljubek" je Katica Ileš, legenda ženskog rukometa i jedna od najboljih hrvatskih sportašica svih vremena.

       Trofej "Kuna" dodjeljuje se najperspektivnijim mladim sportašima, a za zapažene rezultate u 2016. godini nagrađeno ih je sedmero. “Kune” su zaslužili gimnastičar Aurel Benović (GD Osijek-Žito), atletičarka Marissa Bura (AK Slavonija-Žito), kuglač Hrvoje Harkanovac (KK Osijek), veslači Anton i Patrik Lončarić (VK Iktus),odbojkašica Katarina Pavičić (ŽOK Osijek) i džudaš Timon Perić (JK Mladost).

       "Glas Slavonije" posebna je priznanja dodijelio Hrvoju Livančiću (AK Slavonija-Žito), treneru olimpijca Ivana Horvata, te Zvjezdani Tuma-Pavlov, koja je bila članica delegacije HOO-a u Riju. Posebno priznanje dodijelio je i Grad Osijek, i to Donni Vekić, kao najuspješnijoj promicateljici sporta Grada Osijeka u svijetu u protekloj godini. Športska zajednica OBŽ-je, pak, posebno priznanje uručila Ivici Grnji, za doprinos u razvoju i promociji sporta na području grada Osijeka za 2016. godinu.

       Svim nagrađenim te kandidiranim sportašima čestitke su uputili osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i predsjednik Gradskog vijeća Anto Đapić, a u ime nagrađenih riječi zahvale uputio je najbolji sportaš za prošlu godinu Ivan Horvat, koji je nekoliko puta silazio s pozornice HNK-a i vraćao se na nju. (preneseno iz "Glasa Slavonije", 24.2.2017.)