Možnik zlatni, Osječani bez medalje

EP u gimnastici - osvajači medalja na preči (foto: www.gymnasticsresults.com)

EP u gimnastici - osvajači medalja na preči (foto: www.gymnasticsresults.com)

U Montpellieru završeno Europsko prvenstvo u gimnastici (15.-19.4.)

      Unatoč sjajnim nagovještajima, pitoreskni grad na jugu Francuske ipak se nije pokazao sretnim mjestom za osječku, ali zato jest povijesnim za hrvatsku gimnastiku u cjelini. Naime, na 6. pojedinačnom Europskom prvenstvu u sportskoj gimnastici Hrvatska je po prvi puta dobila pobjednika na jednom od najcjenjenijih natjecanja u svijetu ovog bazičnog sporta. Zlatnim se slovima u anale naše gimnastike upisao član zagrebačkog Hrvatskog sokola, 28-godišnji Marijo Možnik koji se u finale na preči plasirao kao posljednji, osmoplasirani, ali se upečatljivim nastupom u jučerašnjem finalu s ocjenom 14.833 okrunio titulom europskog prvaka! Iza njega su ostali Britanac Oldham (14.766) i Grk Maras (14.666). Možnik je time kompletirao set medalja s najvećih natjecanja budući da je srebru s EP-a 2012. (također u Montpellieru!) i bronci s prošlogodišnjeg SP-a u Nanningu dodao i prvo povijesno zlato za hrvatsku gimnastiku.

      Nažalost, osječki trojac u subotnjim finalima nije bio Možnikove sreće. Najbolji sportaš Osječko-baranjske županije Robert Seligman po drugi puta je u svojoj karijeri ostao na korak do svog uspjeha karijere kada je u Laussanei 2008. osvojio broncu, te poput 2012. na istom mjestu zauzeo identično, visoko ali i nesretno - 4. mjesto. Korektno odradivši svoju vježbu (15.000) kao šesti po redu držao je drugu poziciju, ali su preostala dva vježbača, ugledna imena na konju s hvataljkama, Armenac Merdinyan (15.333) i Talijan Busnari (15.200) preoteli Seligmanu mjesta na pobjedničkom podiju ali i, nadamo se, dodatno podgrijala Robertove ambicije i motivaciju kada je u pitanju kvalifikacijski turnir za plasman na Olimpijske igre u Riju sljedeće godine, a to će biti ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Glasgowu krajem listopada, kada će se dijeliti vize (odnosno medalje) za put u Brazil. Zlato je, inače, na konju s hvataljkama superiorno osvojio Britanac Louis Smith s uvjerljivo najboljom ocjenom od 15.800. 

      Za razliku od zlatnog Zagrepčanina koji se provukao u finale, senzacionalno najbolji u kvalifikacjama na tlu, 19-godišnji Andrej Korosteljev, podlijegao je neiskustvu te napravio tri veće greške u svojoj finalnoj izvedbi što mu je donijelo tek 8. mjesto (12.433), a njegov devet godina stariji sugrađanin Tomislav Marković u svom također debitantskom finalu seniorskog EP-a, unatoč znatno boljem dojmu nije impresionirao i sudački žiri te je s 14.833 okončao natjecanje tek stepenicu bolji, odnosno na 7. poziciji. Europski je prvak iznenađujuće postao Britanac Kristian Thomas, koji je imao najnižu startnu ocjenu od svih finalista (6.200), ali je zato oduševio suce i s 15.166 zasjeo na europski vrh. Viceprvak je postao Rus Beljavski (15.066), dok je broncu zaslužio Švicarac Braegger (14.941).