Osijek-Žito dobitnik "Bučara"!

Vladimir Mađarević s poveljom Nagrade (Foto: Glas Slavonije)

Vladimir Mađarević s poveljom Nagrade (Foto: Glas Slavonije)

Nakon četiri godine kada je laureat bila Zajednica športskih udruga grada Osijeka najvažnija državna sportska nagrada ponovno u rukama jedne osječke udruge

Potkraj svake godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske na posebnoj svečanosti nagrađuje istaknute i zaslužne hrvatske sportaše i sportske djelatnike nagradom “Franjo Bučar”.

Državna nagrada sporta “Franjo Bučar” nosi ime oca našeg olimpizma, začetnika organiziranog sporta u Hrvatskoj još u drugoj polovini 19. stoljeća, a među onima koji su u srijedu u Zagrebu primili godišnju nagradu bili su i predstavnici Gimnastičkog društva Osijek-Žito.

- Iznimno nam je drago što smo se uopće našli u ovako doista uglednom i uspješnom društvu. Ove godine naš klub slavi 150 godina postojanja, imamo izvrsne gimnastičare Roberta Seligmana (sudionik Europskog i Svjetskog prvenstva) i Tomislava Markovića (osvajač Svjetskog kupa i također sudionik EP-a). Uspješno godinama organiziramo osječki Grand Prix, a imamo i dobru bazu u našim mladim članovima. Zbog svega toga članovi komisije odlučili su da zaslužujemo ovu vrijednu nagradu - rekao je Vladimir Mađarević, izvršni predsjednik Osijek-Žita. Mađarević je posebno zahvalio Alanu Keržeu i Zajednici športskih udruga grada Osijeka, koji su nominirali Osijek-Žito za državnu nagradu “Franjo Bučar”, a zatim otkrio i sitnicu koju je slučajno čuo tijekom dodjele.

- Sjedio sam blizu članova komisije i saznao kako smo mi jedini jednoglasno izabrani za godišnju nagradu. Puno je prijava, puno je kandidata, no oko našeg izbora nitko nije dvojio. I na to smo posebno ponosni.

Među ovogodišnjim dobitnicima “Franje Bučara” GD Osijek-Žito jedini je kolektiv. A opisivati u detalje klub koji postoji 150 godina na ovome bi mjestu bilo samo nepotrebno ponavljanje impresivne storije o vrijednim rezultatima, uspjesima i radu koji su duboko utisnuti u sportsku povijest Osijeka. Klub je osnovan 1865. godine i bio je prva gimnastička udruga na tlu današnje Hrvatske. Krenuli su kao Prvo društvo gombalacah u Osijeku, danas su GD Osijek-Žito i, zanimljivo, rođeni su samo godinu prije Franje Bučara, čovjeka po kojemu nagrada nosi ime.

Nije ovo prvi “Franjo Bučar” za osječku gimnastiku. Prije točno deset godina godišnju nagradu kući je donio Robert Seligman. Sada je na postolju bio njegov klub, a to je još jedan dokaz da osječka gimnastika doista živi svoje blistave dane.

Osim GD Osijek-Žita godišnju nagradu za 2015. osvojili su i Filip Hrgović (boks), Leonard Pijetraj (boksački trener), Jurica Gizdić (sportski kroničar, publicist), rođeni Osječanin Kristijan Vincetić (sport osoba s invaliditetom), Frano Vićan (vaterpolo), Ivo Karlović (tenis), Maša Martinović (karate), Damir Erceg (koordinator za antidoping), Ronald Lopatny (bivši vaterpolist) te vukovarski dvojac - veslač sa zagrebačkom adresom Damir Martin i dugogodišnji sportski djelatnik Vladimir Janković. Damir Martin je bivši član proslavljenog i medaljama okićenog hrvatskog četverca na pariće, ove je godine sjeo u samac te odveslao do europskog zlata i petog mjesta na Svjetskom prvenstvu, a ta peta pozicija donijela mu je i vizu za Olimpijske igre u Riju de Janeiru. Prof. dr. sc. Vladimir Janković rođeni je Vukovarac, uspješni sportski djelatnik. U karijeri je učinio značajne pomake u promociji jedinstva teorije, znanosti i prakse u području sporta i kineziologije, a sve je to potkrijepio uspješnim radom u području vrhunskog sporta. Kao odbojkaški reprezentativac skupio je 150 nastupa, a zatim je u svojoj bogatoj trenerskoj karijeri trenirao osamnaest klubova u četiri države, a kruna njegove trenerske karijere osvajanje je Europske lige prvaka 1990. godine.

Dobitnici godišnjih nagrada, uz povelje i medalje, nagrađeni su novčanim iznosom od 20.000 kuna.

Nagradu za životno djelo 2015. godine dobili su Đurđica Bjedov Gabrilo i Janko Goleš te postumno Gojko Arneri. Đurđica Bjedov Gabrilo najuspješnija je hrvatska plivačica svih vremena, a svoje najveće uspjehe ostvarila je 1968. godine na Olimpijskim igrama u Mexico Cityju, gdje je osvojila zlatnu i srebrnu medalju te postavila olimpijski rekord na 100 metara prsno. Novinar Janko Goleš je više od 50 godina aktivan sportski djelatnik. Posebno se istaknuo u rukometu, gdje je obavljao niz dužnosti, a u Sportskim novostima krenuo je od suradnika da bi dogurao do direktora. Gojko Arneri preminuo je 1983. godine u Zagrebu. Bio je diplomirani inženjer kemije, doktor znanosti i profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu te reprezentativac u vaterpolu s 50 nastupa. 

autor: Ivana Liović (preneseno iz "Glasa Slavonije")