Osječki trojac u finalu EP-a!

EP u gimnastici 2015. (foto: Glas Slavonije)

EP u gimnastici 2015. (foto: Glas Slavonije)

Blistavi dan hrvatske, a posebice osječke gimnastike na Europskom prvenstvu u francuskom Montpellieru

      Jučerašnje kvalifikacije na 6. pojedinačnom Europskom prvenstvu u sportskoj gimnastici (15.-19.4.) protekle su u znaku hrvatske gimnastike! Naša je reprezentacija na tri sprave osigurala čak četiri finala, a među kvartetom uspješnika našla su se čak trojica Osječana! Posebice je briljirao onaj najmlađi među njima, član Inove-gim Andrej Korosteljev. S nepunih 20 godina, ovaj učenik obitelji Solar zauzeo je 1. mjesto u kvalifikacijama na tlu definitivno potvrdivši kako postoji posebna "kemija" između njega i grada na jugu Francuske budući da je 2012. upravo u Montpellieru osvojio i svoju dosad jedinu medalju, broncu na juniorskom EP-u. Ovaj put odradio je sjajnu vježbu i premda je imao odbitak od 0.1 našao se na vodećem mjestu kvalifikacijskog turnusa s ocjenom 15.233. Iza njega su ostali plasirani Švicarac Braegger (15.166), Rus Beljavski (15.066) te kao četvrti, gimnastičar Osijek Žita Tomislav Marković s 15.033, koliko je zaradio i europski prvak iz 2013. na ovoj spravi, Izraelac Alexander Shatilov. Svojim prvim plasmanom u finale jednog od najvećih natjecanja, 29-godišnji Marković napokon je ostvario jedan od nedosegnutih cljeva svoje uspješne karijere te, poput Korosteljeva, rasterećen i zadovoljan može čekati subotnje finale i potencijalnu borbu za medalju. 

      Treći osječki adut i onaj najprominentniji među njima, Markovićev vršnjak Robert Seligman, dosegnuo je svoje šesto finale na Europskim prvenstvima, doslovno se provukavši na iskustvo među osmoricu najboljih i sa, za njega skromnih, 14.833 potvrdio višegodišnju pripadnost eliti kontinentalnih (ali i svjetskih) vježbača na konju s hvataljkama. Inače, najbolju vježbu odradio je Britanac Louis Smith (15.800), ispred Rusa Petrova (15.566) i talijanskog doajena na ovoj spravi Busnarija (15.433).

      Četvrto hrvatsko finale osigurao je Zagrepčanin Marijo Možnik na svojoj preči, ali također "kroz iglene uši" i podjelom 8. mjesta uz ocjenu od 14.400. Aktualni svjetski i nekadašnji olimpijski "srebrnjak", Čakovčanin Filip Ude, nije se ovaj put uspio probiti među one koji će dijeliti medalje jer je na konju s hvataljkama nakon pada zauzeo tek 46. mjesto, dok je na tlu bio 43. Preostali Hrvat u kvalifikacija i najmlađi član selekcije, 18-godišnji Zagrepčanin Tin Srbić, iskustvo je skupljao na preči (29. mjesto) i konju s hvataljkama (63). Finale na tlu zakazano je za subotu u 14.30 sati, a sat vremena kasnije svoje će nadmetanje započeti vježbači na konju s hvataljkama.