"OŽIVI ME"

"OŽIVI ME"

Poziv na sudjelovanje u edukativnoj kampanji

       Nakon Splita, Zadra, Rijeke i Zagreba kampanja pod nazivom "OŽIVI ME" provodi se i u gradu Osijeku. U subotu 25. listopada 2014. g. na Trgu slobode u 12 sati održat će se programske aktivnosti za podizanje svijesti hrvatske javnosti o važnosti poznavanja postupaka oživljavanja, po uzoru na kampanje pokrenute diljem svijeta. Nositelj kampanje je zaklada "Hrvatska kuća srca", osnovana od Grada Zagreba radi promicanja i unapređenja kardiovaskularnog zdravlja. Suorganizatori kampanje su Hrvatsko kardiološko društvo sa stručnom potporom te Udruga StEPP, a kampanju su osmislili mladi liječnici i studenti Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Podršku projektu dali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a održava se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

       Cilj kampanje je osvijestiti hrvatsku javnost o problemu iznenadne srčane smrti, kao i činjenici da Hrvatska zaostaje u strategijama sprječavanja iznenadne srčane smrti kao i mogućnostima neposrednog oživljavanja, čime bi se doista mogli spasiti mnogi životi. Promjenom strategije pristupa ovom problemu, posebice edukacijom laika o postupcima prve pomoći u slučaju srčanog zastoja, može se u kratkom roku polučiti veliuki uspjeh u smanjenju smrtnosti od iznenadne srčane smrti. Kako je riječ o jednom od vodećih uzroka smrtnosti uopće, boljom edukacijom naših građana smanjila bi se i opća smrtnost u Republici Hrvatskoj.

       Ovim putem pozivaju se svi zainteresirani građani, posebice sportaši i sportske udruge da se priključe ovoj kampanji i posjete osječku etapu kampanje "OŽIVI ME" u subotu na Trgu slobode. Detaljnije informacije o kampanji mogu se pronaći na web stranici ili na facebook stranici.