Posjet čelnika Hrvatskog športskog saveza gluhih

Stolnoteniski klub Slavonac (foto: Glas Slavonije)

Stolnoteniski klub Slavonac (foto: Glas Slavonije)

Održan sastanak vodstva Zajednice s čelnicima nacionalnog i lokalnog saveza sporta gluhih

    Na sastanku su prisustvovali v.d. predsjednika i glavnog tajnika Zajednice športskih udruga Grada Osijeka Ante Vučemilović-Šimunović i Drago Nikolić, dok je izaslanstvo predstavnika sporta gluhih predvodio predsjednik Hrvatskog športskog saveza gluhih Marijo Lušić, u pratnji članova Osječkog športskog saveza gluhih s predsjednicom Ljiljanom Brkić.

    Razmijenjene su korisne informacije i pružene ideje i prijedlozi o poboljšanju statusa i financijskog položaja sporta gluhih u Programu javnih potreba u sportu Grada Osijeka koji, istaknuto je, nije zadovoljavajući s obzirom na uspjehe i ugled koji ovaj sport uživa pri nacionalnom savezu. Naime, u posljednje tri godine osječki savez i njegovi klubovi laureati su među najuspješnijim gradskim kolektivima na "Sportašu godine", a imaju i najboljeg pojedinca za 2013. (Ivan Ištvanfi), pri čemu izaslanstvo izražava veliku zahvalnost stručnoj službi Zajednice športskih udruga Grada Osijeka na svakovrsnoj potpori bez čega dosezi gluhih sportaša ne bi doživjeli zasluženu promociju.

    Stoga financijska sredstva i ostale subvencije ni izbliza ne odražavaju vrijednost sporta gluhih u obitelji cjelokupne sportske populacije osoba s posebnim potrebama (uključujući i sport osoba s invaliditetom), što je potkrijepljeno i usporedbom o financiranju zagebačkog sporta gluhih koji iz gradske blagajne priskrbljuje nešto više od 533.000 kuna, dok se osječki savez s osam udruga mora zadovoljiti s tek 20.000 kuna iz gradskog proračuna.