Šain, Vekić i TK Osijek slavodobitnici

Sportaš 2013. (foto: Glas Slavonije)

Sportaš 2013. (foto: Glas Slavonije)

U subotu, 14. prosinca 2013. g., u prelijepom ambijentu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku održana je svečanost 56. tradicionalnog proglašenja „Sportaš 2013.“
     Izbor je obuhvatio 13 kategorija u kojima je ukupno 18 dobitnika otišlo sa svečanosti bogatije za priznanja i nagrade organizatora izbora, Zajednice športskih udruga Grada Osijeka, Športske zajednice Osječko-baranjske županije i "Glasa Slavonije", te pokrovitelja svečanosti Jadranskog i Euroherca, članica koncerna Agram.

     Najprestižnija priznanja, u kojima gradska i županijska zajednica biraju laureate na području vlastite lokalne samouprave, završila su u rukama osječkih slavodobitnika. Najuspješniji sportaš grada i županije u 2013. je 25-godišnji veslač Iktusa David Šain. Njemu je to četvrti naslov najuspješnijeg čime se na vječnoj listi u povijesti izbora izjednačio s Robertom Seligmanom kod sportaša te Mirnom Rajle Brođanac kod sportašica (još uvijek su ispred Matija Ljubek s osam i Jasna Šekarić s pet naziva najboljih iz vremena izbora slavonskih sportaša), a zaslužio ga je drugim naslovom svjetskog prvaka u četvercu na pariće u korejskom Chungjuu, te trećim naslovom pobjednika Svjetskog kupa u istoj disciplini. Najuspješnija sportašica po drugi je puta 17-godišnja Donna Vekić, najmlađa članica TOP 100 svjetske rang-ljestvice s ovogodišnjim renkingom karijere (62. mjesto), ponajviše zahvaljujući finalu WTA turnira u Birminghamu. Donna, inače, zbog sportskih obveza nije nazočila svečanosti, pa je pokal umjesto nje primio predsjednik matičnog Teniskog kluba Osijek Vedran Taslidžić, također laureata u kategoriji najuspješnijeg sportskog kolektiva grada i županije. Ovom 94-godišnjem klubu iz Perivoja kralja Tomislava to su bili premijerni nazivi najuspješnijih na obje lokalne razine, a do njih su došli zahvaljujući povijesnom naslovu momčadskog prvaka države.

    Zajednica športskih udruga Grada Osijeka dodijelila je priznanja u još pet kategorija. Za najuspješnijeg sportaša - osobu s posebnim potrebama izabran je Ivan Ištvanfi, član Stolnoteniskog kluba Slavonac (sport gluhih) koji je i najuspješniji sportski kolektiv osoba s posebnim potrebama. Nagrada za najuspješnijeg trenera pripala je Vladimiru Mađareviću (Gimnastičko društvo Osijek Žito), članu stručnog stožera hrvatske reprezentacije i treneru Roberta Seligmana i Tomislava Markovića. “Trofej Kuna”, koji se dodjeljuje perspektivnim sportašima od 13 do 18 godina starosti završio je rukama šestero mladih sportaš(ic)a. To su: Mario Banek (Stolnoteniski klub Vodovod-Osijek), Laura Bijelić (Plivački klub Osijek Žito), Ferdinand Durgel (Gimnastički klub Inova-gim), Doris Krivić (Ženski odbojkaški klub Osijek 06), Karlo Lulić (Nogometni klub Osijek) i Dorian Zorić (Taekwondo klub Osijek). Dodijeljena su i posebna priznanja klubovima povodom dugotrajnih obljetnica djelovanja, pa su nagrađeni Karate klub Osijek Žito za 40, Muški odbojkaški klub Željezničar za 50 te Nogometni klub LIO za 60 godina egzistiranja.

     Jedini slavonsko-baranjski dnevni list "Glas Slavonije“ dodijelio je i svoja dva priznanja: “Uzor-trofej Matija Ljubek” za životno djelo pripao je Neđeljku Kneževiću, 57-godišnjem kuglačkom djelatniku te alfi&omegi ovog trofejnog sporta koji zbog bolesti nije osobno mogao preuzeti prijelazni pokal i plaketu u trajno vlasništvo. Nagradu “Sokol” za izuzetna sportska dostignuća dobili su Vedran Ćurak (Rukometni klub Osijek) i Robert Seligman (GD Osijek Žito). Ćurak je uz treniranje RK Osijek ove godine kao izbornik kadetske reprezentacije Hrvatske (U-19) na Svjetskom prvenstvu osvojio srebrno odličje, dok je Seligman na konju s hvataljkama bio šesti u finalu na Svjetskom prvenstvu, srebrni na Mediteranskim igrama, a osvojio je i treće mjesto ukupno u Svjetskom kupu.

      Među ostalim sportskim i javnim uglednicima, sportašima su čestitali i nazočne pozdravili i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić te osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, a u bogatom glazbenom programu posjetitelje su uveseljavali poznati osječki glazbenici; članovi skupine "Prva liga“, Blanka Došen (dobitnica Porina 2012.), te najveća osječka glazbena i TV zvijezda posljednjih godina Miroslav Škoro