Seligman dohvatio 4. finale SP-a!

Robert Seligman (foto: Glas Slavonije)

Robert Seligman (foto: Glas Slavonije)

Veliki uspjeh muške gimnastičke vrste na Svjetskom prvenstvu u Kini

      Kineski Nanning od 3. do 12. ovog mjeseca svjedoči 45. Svjetskom prvenstvu u sportskoj gimnastici koje je srušilo rekorde u broju sudionika i predstavnika medija, budući da je ovaj gotovo tromilijunski grad pohodilo 620 gimnastičara/ki i oko 650 pripadnika "sedme sile".

      Nakon održanih kvalifikacijskih nadmetanja, hrvatska je peteročlana vježbačka ekspedicija ostvarila 60% uspjeh plasmana u finalnu rundu, što je povijesni uspjeh naše gimnastike, budući da će čak trojica vježbača ući u borbu za medalje! Višegodišnji visoki rejting u svijetu gimnastike potvrdili su naši glavni aduti za visok plasman, a među njima je i 28-godišnji član Osijek Žita Robert Seligman. Ovo dostignuće ostvario je, dakako, u disciplini konj s hvataljkama, gdje je s ocjenom 15.466 zauzeo 6. mjesto, a društvo u finalu pravit će mu i olimpijski "srebrnjak" iz Pekinga Filip Ude s četvrtim rezultatom kvalifikacija (15.533). Glavni favorit za zlato je aktualni olimpijski pobjednik, Mađar Krisztian Berki koji je uvjerljivo odradio kvalifikacije sa 16.066, a neizvjesnu borbu za medalje voditi će i Amerikanac Naddour, Slovenac Bertoncelj, Francuz Tommasone, Bjelorus Likovitski i Britanac Keatings. Inače, ovo je četvrto Seligmanovo finale u karijeri (Aarhus 2006., London 2009., Antwerpen 2013.), uz još dva deveta mjesta, a kronološki gledano 8., 7. i 6. mjesto svjedoče o njegovoj dugogodišnjoj konstanti na najkvalitetnijem svjetskom natjecanju i postupnom sazrijevanju koje zaslužuje biti okrunjeno i svjetskom medaljom. Treći hrvatski predstavnik, Zagrepčanin Marijo Možnik, u svoje prvo finale SP-a ušao je s pete kvalifikacijske pozicije na preči (15.000), a niti njegovi izgledi u lovu na medalju nisu ništa manji od osječko-čakovečkog dvojca na "konju".

      Preostala dvojica gimnastičara u Nanningu su također Osječani koji su nastupili u istoj disciplini - tlu. Iako solidnih nastupa, za razliku od spomenutih kolega, ostali su daleko od mogućnosti ulaska u finale. Andrej Korosteljev iz Inove-gim s nepunih 19 godina, nakon prošlogodišnjeg debitantskog 39. mjesta u Antwerpenu, ostvario je 35. rezultat kvalifikacija (14.966), a njegov puno iskusniji sugrađanin iz Osijek Žita Tomislav Marković sa 14.900 bio je tek 42. i jedini će se iz Kine vratiti relativno nezadovoljan, nikako ne uspijevajući zabljesnuti i na najvećim međunarodnim priredbama.

     Inače, finale u konju s hvataljkama na rasporedu je u subotu, 11. listopada, a na preči dan kasnije.