Seligman i Marković pobjednici Svjetskog kupa!

Tomislav Marković i Robert Seligman (foto: http://osjecka.com)

Tomislav Marković i Robert Seligman (foto: http://osjecka.com)

Gimnastička sezona Svjetskog kupa završena turnirom u Medellinu (Kolumbija)

       Proteklog vikenda južnoamerički kontinent bio je poprište posljednjeg natjecanja Svjetskog kupa u sportskoj gimnastici za 2014. godinu. Ovogodišnja sezona protekla je u apsolutnoj dominaciji hrvatskih vježbača jer su od sedam disciplina Hrvati slavili u čak tri! Time je okrunjena svakako najuspješnija godina u povijesti hrvatske gimnastike budući da se uz srebro i broncu Filipa Udea i Marija Možnika s nedavnog Svjetskog prvenstva, truijumfom u "hrvatskim disciplinama" SK-a naša zemlja prometnula u nedvojbenu gimnastičku silu! Iako na svih šest turnira tijekom 2014. najkvalitetniji vježbači nisu bilježili kontinuirane nastupe, pobjede Roberta Seligmana (konj s hvataljkama), Tomislava Markovića (tlo) i Marija Možnika (preča) svakako su veliki uspjesi zemlje koja raspolaže s tek jednom dvoranom koja zadovoljava najviše svjetske standarde za bavljenje ovim bazičnim i, samim tim, jednim od najcjenjenijih sportova na Globusu.

      Budući da je Marković već uoči posljednjeg natjecanja osigurao ukupnu pobjedu sa 80 bodova (u kojih su ugrađene pobjeda u Osijeku i drugo mjesto u Ljubljani) nije se otisnuo put daleke Kolumbije, gdje je uvjerljivom pobjedom ukupno drugo mjesto, s čak 30 bodova zaostatka za članom Osijek Žita, dohvatio legendarni Brazilac i brončani sa zadnjeg SP-a Diego Hypolito. Treći je na koncu završio Slovenac Rok Klavora. S druge strane, Seligmanu je matematički naslov mogao preoteti Slovenac Sašo Bertoncelj koji je u izravnom finalnom nadmetanju s 28-godišnjim Osječaninom u Kolumbiji zauzeo tek 5. mjesto, dok se ove godine izvrsni Seligman na kraju 2. mjestom domogao još jednog, četvrtog postolja u 2014. (po dvije srebrne i brončane medalje) i s ukupnih 90 bodova po prvi puta (kao i Marković) osjetio slast ukupnog laureata Svjetskog kupa. Bertoncelj je u konačnom poretku ostao slabiji za 20 bodova, a trećeplasirani Filip Ude (kojeg nije bilo u Medellinu) za 21. Inače, ispred osječkog vježbača s ocjenom 15.000, neočekivano je slavio domaći gimnastičar Jhonny Munoz (15.167).

      Treći hrvatski pobjednik za 2014., Zagrepčanin Marijo Možnik na preči, ostvario je to ispred zlatnog u Medellinu, Argentinca Nicolasa Cordobe, te aktualnog olimpijskog i svjetskog prvaka Epkea Zonderlanda (Nizozemska).