Seligman, Vekić i ŽNK Osijek laureati

"Sportaš 2014." (foto: www.sib.hr)

Održana svečanost 57. tradicionalnog izbora "Sportaš 2014." 

      Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku 19. prosinca 2014. g. još jednom je ugostilo sportaš(ice), sportske djelatnike i dužnosnike te ostale uzvanike i ljubitelje sporta na proglašenju najuspješnijih na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije za 2014. godinu.

      Prema očekivanju, naslove u glavnim pojedinačnim kategorijama ponijeli su gimnastičar Osijek Žita Robert Seligman, te tenisačica Osijeka Donna Vekić. Za najbolji sportski kolektiv izabran je Ženski nogometni klub Osijek, dok je "Uzor-trofej Matija Ljubek" za životno djelo u sportu ponio atletski trener i magistar kineziologije Josip Gašparac. Najboljim osječkim trenerom ponovno je proglašen Vladimir Mađarević iz GD Osijek Žito, a u konkurenciji osoba s posebnim potrebama slavili su šahist Športske udruge slijepih "Svjetlost" Hinko Cajzler i Karate klub HVIDRA Osijek (karate osoba s invaliditetom).

      Nagrade "Sokol" Glasa Slavonije za izuzetna sportska dostignuća zaslužili su trener Judo kluba Mladost Blaženko Krček, gimnastičar Osijek Žita Tomislav Marković, kickboksač Svetog Duha (Osijek) Luka Šimić i Športsko udičarsko društvo "Šaran" iz Našica.

      Obje zajednice dodijelile su i Posebna priznanja za dugogodišnje promicanje i razvoj sporta kojima su nagrađeni Judo klub Mladost, Nogometni klub Radnik (Josipovac) i Športski objekti d.o.o. od strane gradske te sportski djelatnik Ljubomir Milošević u ime županijske sportske zajednice. 

      Najdarovitijim sportašima pripali su "Trofeji Kuna", a zavrijedili su ih Toni Čelan (Judo klub Osijek), Nora Grevinger (Plivački klub Osijek Žito), Davor Kuna (Atletski klub Slavonija-Žito), Mauro Nemčanin (Gimnastički klub Inova-gim), Teuta Lea Stojaković (Veslački klub Iktus) i Antonia Volmut (Ženski odbojkaški klub Osijek 06).

      Inače, petim naslovom najuspješnijeg (nakon razdoblja 2005.-2008.) Robert Seligman se izjednačio na drugom mjestu u 57-godišnjoj povijesti izbora na regionalnoj, odnosno županijskoj razini s Jasnom Šekarić, a isto tako i na gradskoj razini sada dijeli drugo mjesto s Mirnom Rajle Brođanac. Donna Vekić je, pak, s 18 i pol godina već treći puta proglašena najuspješnijom sportašicom grada i županije (2011, '13.), dok se ŽNK Osijek okitio drugim naslovom (nakon 2010.) u 24-godišnjoj povijesti kluba. 

     Treba istaknuti i da je Judo klub Mladost dan ranije na "Velikom danu hrvatskog sporta" u Zagrebu primio "Nagradu Hrvatskog olimpijskog odbora - Matija Ljubek" za cjelokupna dostignuća u 50-godišnjoj povijesti kluba, a ovo izuzetno priznanje stiglo je u Osijek prvi put nakon 2007. g. kada ga je posljednja ponijela legendarna rukometašica Katica Ileš

      Proglašenju su nazočili najviši sportski i politički dužnosnici Grada i Županije, među kojima su bili gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić s dogradonačelnicima Denisom Ambrušom i Vladimirom Hamom, te župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić.