Tin Srbić

Tin Srbić

Sjajno natjecanje i skromni Hrvati

Sjajna atmosfera pratila je sva četiri dana nadmetanje vrhunskih svjetskih gimnastičara koji su donijeli kvalitetu kakva vjerojatno još nije viđena na podijima Gradskog vrta. Također, brojni popratni sadržaji s kulminacijom u izvlačenju startnih finalnih brojeva te nastupu rock skupine Vatra dodatno su podgrijavali atmosferu i davali dodatni poticaj ionako izvrsnim nastupima brojnih gimnastičkih zvijezda.

U takvom okruženju, desetero hrvatskih predstavnika većinom nije uspjelo ostvariti svoj maksimum pa je naša reprezentacija završila ovaj turnir s tek jednom, brončanom medaljom koju je jučer na preči osvojio 20-godišnji Zagrepčanin Tin Srbić. On je s ocjenom 14.700 podijelio 3. mjesto sa Švicarcem Oliverom Hegijem, dok je zlato pripalo 36-godišnjem Turčinu Umitu Samilogluu (15.225), a srebro Amerikancu Paulu Ruggeriju III (15.050).

Prvoga dana finalnog natjecanja Osijek Grand Prixa natjecala su se trojica hrvatskih gimnastičara i jedna gimnastičarka. Nažalost, u odličnom ambijentu pred više od 2.000 gledatelja niti jedan hrvatski predstavnik nije se okitio medaljom. Najbliži tome bio je Filip Ude koji je na konju s hvataljkama zauzeo 4. mjesto s ocjenom 14.475.  Ozljedama opterećeni Osječani Tomislav Marković i Robert Seligman na svojim su spravama zauzeli su identično peto mjesto. Marković na parteru (14.825), a Seligman nakon pada na konju s hvataljkama (14.325). Na parteru je pobijedio iskusni Nijemac Matthias Fahrig (15.050) ispred trofejnog Izraelca Shatilova (14.975), a na konju Ukrajinac Oleg Verniajev (15.225) ispred Slovenca Bertoncelja (15.200).

Jedina hrvatska predstavnica u finalima na Žito Challenge Cupu bila je Ema Kajić. Odlično je iskoristila „wild card“ i u finalu na preskoku također je zauzela 5. mjesto s prosječnom ocjenom 13.463. Najbolja na preskoku bila je Britanka Elissa Downie (14.850) ispred Slovenke Tjase Kyseelef (14.200) i Kanađanke Rose Woo (13.638), a ove su gimnastičarke ujedno imale čast da im medalje uruči Janica Kostelić, najtrofejnija hrvatska sportašica i nova pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta.