"Sportaš 2013."

Proglašenje najuspješnijih (foto: Glas Slavonije)

Proglašenje najuspješnijih (foto: Glas Slavonije)

Pozivamo sve članice Zajednice športskih udruga Grada Osijeka, kao i ostale ljubitelje sporta, na 56. tradicionalno proglašenje najuspješnijih sportaša i sportskih kolektiva „Sportaš 2013.“ koje će se održati u HNK-u u Osijeku, 14. prosinca (subota) 2013. g. u 11,00 sati.
         Izbor najuspješnijih sportaša i sportskih kolektiva Slavonije i Baranje začet je još davne 1957. godine kada su novinari redakcije Glasa Slavonije odlučili obnoviti nešto ranije već započetu, ali ne i očuvanu akciju za odabir najboljeg sportaša u slavonsko-baranjskom podneblju. Od tada, s izuzetkom ratne 1991., potkraj svake kalendarske godine izabirani su i svečano proglašavani pojedinci, a od 1961. i sportski kolektivi. Izbor je u početku obavljan anketnim izjašnjavanjem, a od 1990. obavlja se pod ingerencijom Komisije za dodjelu priznanja.
          Vremenom je izbor poprimao sve šire okvire, jer su se pojavile nove kategorije nagrada i priznanja, pa je od 1968. uveden i „Uzor-sportaš“ koji je 1996. prerastao u „Uzor-trofej“ (kasnije nazivu pridodano ime Matije Ljubeka) kao nagrada za životno djelo zaslužnim sportskim djelatnicima.
          Uz najuspješnije na razni regije, od 1982. biraju se i najbolji na području Osijeka, a od 1996. (kada je uvedena i Nagrada „Sokol“) izbor najuspješnijih sportaša i kolektiva sužen je na područje Osječko-baranjske županije. Treba reći da su od osamostaljenja Republike Hrvatske suorganizatori izbora i proglašenja, uz sportsku rubriku Glasa Slavonije, postupno postajale obje sportske zajednice, na gradskoj i županijskoj razini.
          Ove se godine održava 56. dodjela po redu, a izbor obuhvaća 13 kategorija nagrada i priznanja, od kojih osam na svojoj razini dodjeljuje Zajednica športskih udruga Grada Osijeka (najuspješniji sportaš, najuspješnija sportašica, najuspješniji sportski kolektiv, najuspješniji sportaš-osoba s posebnim potrebama, najuspješniji sportski kolektiv osoba s posebnim potrebama, najuspješniji trener, „Trofej Kuna“ za darovite sportaše i Posebna priznanja), tri su pod okriljem Športske zajednice Osječko-baranjske županije (najuspješniji sportaš i sportašica te sportski kolektiv), dok dvije nagrade samostalno dodjeljuje Glas Slavonije („Uzor-trofej Matija Ljubek“ i Nagrada „Sokol“). 
          Pokrovitelji i ovogodišnje svečanosti naši su stalni partneri Jadransko i Euroherc, a kao „poslastica“ ovogodišnje priredbe očekuje se bogat glazbeni program.