Ude izvrstan, osječki trojac daleko od finala

Filip Ude (foto: Glas Slavonije)

Filip Ude (foto: Glas Slavonije)

U Sofiji (Bugarska) se održava Europsko prvenstvo u gimnastici

     Završetkom ženskog dijela natjecanja (12-18.5.), u Sofiji je u tijeku muški dio Europskog prvenstva u sportskoj gimnastici (19-25.5.) na kojem Hrvatsku predstavlja 5 seniora i 4 juniora. Među njima su čak petorica Osječana, od čega trojica seniora: Robert Seligman (Osijek Žito) na konju s hvataljkama, te Tomislav Marković (Osijek Žito) i Andrej Korosteljev (Inova-gim) na tlu.

     Nakon što su u juniorskom dijelu 17-godišnji Ferdinand Durgel (Inova-gim) i jedan od najmlađih sudionika EP-a, 13-godišnji Aurel Benović (Osijek Žito) prilično nezapaženim nastupima započeli predstavljanje osječke ekspedicije (Durgel najuspješniji na tlu - 41. mjesto, Benović na preči - 100. mjesto), u istom su stilu nastavili i njihovi seniorski uzori. Odličnu formu iz uvodnog dijela sezone, vodeći gimnastičari Svjetskog kupa Seligman i Marković, očigledno nisu uspjeli očuvati do najvažnijeg natjecanja u prvoj polovici godine. Naime, Seligman je u jučerašnjim kvalifikacijama zauzeo za njega skromno 14. mjesto s ocjenom 14.533, dok je najuspješniji bio Britanac Max Whitlock s 15.966, a odmah do njega naš Filip Ude s također izvrsnih 15.666, ostavivši iza sebe i olimpijskog pobjednika i višestrukog europskog prvaka, Mađara Krisztiana Berkija (15.500). Marković je, također, ponovno podbacio na velikom natjecanju zauzevši tek 28. mjesto s ocjenom 14.300 (također najbolji Whitlock s 15.600), dok je Korosteljev na istoj spravi bio 36. (14.133).

     Inače, niti Zagrepčanin Marijo Možnik nije se uspio probiti u finale 10. rezultatom na preči i čekat će u svojstvu druge pričuve odustajanje nekg od kvalificiranih. No, zato je obraz hrvatskih "prečaša" osvjetlao njegov sugrađanin, 17-godišnji Tin Srbić koji se drugom ocjenom kvalifikacija plasirao u juniorsko finale koje je, kao i ono Udeovo, na rasporedu u nedjelju.