Ude i Možnik za povijest, Seligman peti!

Ude, Berki, Tommasone (foto: http://sportski.net.hr)

Ude, Berki, Tommasone (foto: http://sportski.net.hr)

Briljantno ostvarenje hrvatskih gimnastičara na Svjetskom prvenstvu

      Hrvatska je gimnastika u kineskom Nanningu (3.-12.10.2014.) ispisala povijesni uspjeh s dvije osvojene medalje, čime je prema uspješnosti zauzela visoko 10. mjesto od 13 zemalja koje su se uopće domogle medalje! To su ujedno i prve svjetske medalje za hrvatsku gimnastiku od samostalnosti, a ovaj fantastični doseg „potpisali“ su Čakovčanin Filip Ude i Zagrepčanin Marijo Možnik. „Srebrni čovjek“ Ude tako je kompletirao kolekciju odličja ovog plemenitog metala, jer se prethodno na drugo mjesto na postolju penjao na Olimpijskim igrama, Europskom prvenstvu i Mediteranskim  igrama. U finalu konja s hvataljkama pobijedio je aktualni olimpijski pobjednik i višestruki europski i svjetski prvak, Mađar Krisztian Berki, koji je jedini zaradio ocjenu višu od 16.0, točnije 16.033. Ude je sjajnom vježbom bio i bliže Mađaru no što govori njegova ocjena (15.783), dok je broncu osvojio Francuz Cyril Tommasone s 15.600.

      U nedjeljnom je finalu na preči Marijo Možnik dopunio blistavu prezentaciju Hrvata u Kini osvojivši ocjenom 15.000 treće mjesto, iza istinskih gimnastičkih suverena današnjice, neprikosnovenog olimpijskog pobjednika Epkea Zonderlanda (Nizozemska) sa 16.225 i najsvestranijeg gimnastičara na planetu i pobjednika u višeboju, Japanca Koheija Uchimure s 15.725.

      S druge strane, osječka trojka nije bila tako  uspješna kao njihovi kolege sa sjevera Hrvatske. Najbliži medalji bio je Robert Seligman koji je u svom četvrtom finalu na SP-u nastavio svoj postupni uspon, jer je nakon 8., 7., i 6. mjesta s prethodna tri finala, u Nanningu „doskočio“ do 5. mjesta! Time je ostvario svoj najveći uspjeh na svjetskoj sceni, doseg koji je uz bok brončanoj medalji na EP u Lausannei 2008. Iako je najavio svoju najjaču vježbu, shrvan zdravstvenim problemima 24 sata uoči finala (temperatura, povraćanje), Seligman je, nažalost, bio prisiljen odraditi onu s nešto slabijom početnom ocjenom, te unatoč besprijekorno odrađenom poslu (15.400), to nije bilo dostatno za pobjedničko postolje. No, i ovako, kontinuitet nastupa u finalu (jedini finalist na konju s hvataljkama s prošlogodišnjeg prvenstva!) potvrđuje uzlaznu putanju njegove karijere, a treba ponoviti i da je uoči posljednje etape Svjetskog kupa na čelnom mjestu FIG-ove rang ljestvice vježbača u ovoj disciplini.  

      Andrej Korosteljev i Tomislav Marković svoje su nastupe završili još u kvalifikacijama na tlu s ukupno zauzetim 35., odnosno 42. mjestom.

      Donosimo i osvrt trenera Roberta Seligmana i Tomislava Markovića, te predsjednika Tehničkog odbora muške sportske gimnastike pri HGS-u, Vladimira Mađarevića:

      "Ispisali smo povijest još u prošli petak i subotu s tri svjetska finala, ali ovo je čudesno. Ne samo medalja, nego što su naši vježbači sve to uspjeli s nizom nedaća koje su im se dogodile. Bolesti, ozljede... Nije bilo lako posljednjih dana, ali sve su pobijedili. Zajedno smo bili svih ovih dana, bodrili jedni druge, zaslužili smo medalju za hrabrost i strpljenje. Ovi rezultati nisu slučajnost, godinama se pripremamo za ovo, sustavno gradimo, stalno napadamo to postolje, stalno smo blizu i krajnje je vrijeme bilo da uspijemo. Mislim da su naši dečki sada sazreli. Kristalizirao se jedan tim i vježbača i trenera i sudaca koji su doslovno svi za jednoga i jedan za sve. Svi su od sebe dali 110 posto".