Gimnastičar Robert Seligman (GD Osijek-Žito) i tenisačica Donna Vekić (TK Osijek) najbolji su sportaši grada Osijeka i Osječko-baranjske županije u 2017. godini, proglašeni na svečanosti 60. tradicionalnog izbora “Sportaš 2017.” Svečanost proglašenja, prema tradiciji, održana je u petak u gotovo ispunjenom Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, uz pokroviteljstvo Euroherca i Jadranskog, članica koncerna Agram.

Robert Seligman sedmim se slavljem na “Sportašu godine” približio rekorderu, legendarnom belišćanskom kanuistu Matiji Ljubeku, koji je osam puta bio izabran za najboljeg. Iza Seligmana još je jedna uspješna godina, koja je mogla biti i bolja da mu nije izmaknula medalja na Europskom prvenstvu u Cluju. Tamo je Robert u finalu konja s hvataljkama bio četvrti, ostavši već četvrti put na korak do europskog odličja. U ukupnom poretku Svjetskog Challenge Cupa bio je također četvrti, uz osvojeno srebro na natjecanju u Osijeku, a u poretku Svjetskog kupa za 2016. – 2018. trenutno drži drugo mjesto. Obranio je i naslov prvaka Hrvatske, a jedini veći kiks napravio je na Svjetskom prvenstvu u Montrealu, gdje je bio 33.

Donna Vekić svoju petu krunu najbolje zaslužila je, između ostalog, i osvajanjem WTA naslova u Nottinghamu, što je njezina druga kruna na Touru. Mlada je Osječanka nastupila i na sva četiri Grand Slam turnira, najduže je dogurala na US Openu, gdje je igrala 3. kolo, do 2. je stigla na Australian Openu i Wimbledonu, a samo je na “Roland Garrosu” zapela na prvoj prepreci. Uspješna godina donijela joj je i najbolji renking karijere, 45. mjesto na WTA ljestvici, što je ostvarila u rujnu. Zbog zauzetosti turnirskim obvezama, Donna nije mogla nazočiti svečanosti.

Najbolji sportski kolektiv grada i županije je Nogometni klub Osijek. Ovo je nogometnom prvoligašu iz Gradskog vrta prvo slavlje u ovom izboru nakon 2000. godine, a ukupno osmo u povijesti. “Bijelo-plavi” su to zaslužili uspjesima na domaćoj, ali i europskoj sceni, gdje su prošli tri pretkola Europske lige, a jesensku polusezonu završili su na trećem mjestu prvenstvene ljestvice.

Najuspješniji osječki trener je Krešimir Ižaković (Veslački klub Iktus), kojemu je ovo već četvrto priznanje. Ižaković je glavni trener kluba koji je zauzeo drugo mjesto u ukupnom poretku na Prvenstvu Hrvatske s 11 pojedinačnih medalja te ekipni naslov u juniorskoj konkurenciji. Koordinator je i juniorske reprezentacije te trener zlatnih juniora Patrika i Antona Lončarića, svjetskih prvaka u dvojcu bez kormilara. Njegov je “štićenik” i Ivan Ante Grgić, europski juniorski prvak u četvercu s kormilarom, a ta su trojica uz Puljanina Fabija Ipsu uzela i europsku mlađeseniorsku broncu u četvercu “bez”.

Nagrade „Sokol“, za iznimna sportska dostignuća, dodjeljuje Glas Slavonije, koji je za 2017. godinu izabrao četiri laureata. Za čak 50 godina djelovanja u šahu „Sokola“ je zaslužio Vjekoslav Đebić (ŠK Donji Miholjac), za dugogodišnji rad u školskom sportu i odbojci nagrađen je Andrija Vučković, a veslačka su braća Patrik i Anton Lončarić svog „Sokola“ dobila za sjajne rezultate u protekloj godini, od kojih je najznačajnije juniorsko svjetsko zlato u dvojcu “bez”.

Dobitnik je „Uzor-trofeja Matija Ljubek”, još jedne nagrade Glasa Slavonije, koja se dodjeljuje za životno djelo u sportu, Zvonko Borbaš, ikona osječkog karatea, koji je u tom sportu već 51 godinu.

Trofej „Kuna“ dodjeljuje se najperspektivnijim mladim sportašima, a za domete u 2017. godini nagrađeno ih je šestero. To su atletičar Sven Salaj (AK Slavonija-Žito), gimnastičar Josip Vukovac (GD Osijek-Žito), kickboksač Borna Bilandžić (KBK Sveti duh), odbojkašica Ema Miličević (ŽOK Osijek), rukometašica Petra Jeršek (ŽRK Osijek) i veslač Ivan Ante Grgić (VK Iktus).

Tradicionalno za svoje rezultate nagrađivani budu i sportaši te kolektivi osoba s posebnim potrebama. Najuspješniji sportaš-osoba s posebnim potrebama je Vilijem Kerep (ŠIOK HVIDR-a Osijek), koji je s reprezentacijom osvojio četvrto mjesto na EP-u u sjedećoj odbojci, a s klubom peto mjesto na PH. Najuspješniji sportski kolektiv osoba s posebnim potrebama je Športska udruga slijepih Svjetlost, za rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima, među kojima su ekipno treće mjesto u 1. Hrvatskoj kuglačkoj ligi, a njezini su članovi osvajali zlatne i srebrne kuglačke medalje na PH, srebro na EP-u, kao i zlato i srebro u šahu na državnim prvenstvima.

Posebna priznanja Športske zajednice OBŽ-a za izniman doprinos u promociji i razvoju sporta u županiji dobili su Josip Pavlus (posthumno), Grad Belišće, Teniski klub Donji Miholjac i Krunoslav Šestak, bivši djelatnik gradske zajednice.

Svim nagrađenima te kandidiranim sportašima čestitali su osječko-baranjski župan Ivan Anušić i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, a u ime nagrađenih riječi zahvale uputio je najbolji sportaš za prošlu godinu Robert Seligman.

Svečanost “Sportaš 2017.” i ove je godine popratio kvalitetan i zanimljiv glazbeni program. Za to su se pobrinuli Mia Dimšić i Tamburaška škola “Batorek” te Stjepan Jeršek-Štef, koji su za svoj nastup zaslužili velik pljesak svih okupljenih u osječkom HNK-u.

(djelomično preneseno iz „Glasa Slavonije“)