Već 13. godinu zaredom u Hrvatskoj se obilježava Tjedan psihologije, a tim povodom 17. veljače 2020. g. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo s početkom u 18 sati održati će se predavanje sportske psihologinje dr. sc. Renate Barić pod nazivom “Čimbenici psihosocijalnog razvoja djece sportaša”.

Dr. sc. Renata Barić ima dugogodišnje iskustvo u sportskoj psihologiji, kao i iskustvo u praktičnom radu psihološke pripreme naših brojnih uspješnih sportaša i klubova. Bila je članica stručnog stožera za pripremu četverca na pariće za OI u Londonu 2012 (srebrna medalja), hrvatske vaterpolske reprezentacije za OI u Riju  (srebrna medalja), te je bila sportski psiholog više sportaša individualnih sportova za OI. Od 2016. do 2019. sportski je psiholog Hrvatskog vaterpolskog saveza gdje je radila na psihološkoj pripremi seniorske muške reprezentacije (zlato na SP 2017., srebro na EP 2018., bronca na SP 2019.), U-20 muške vaterpolsko reprezentacije (srebro na SP 2017), te ženske seniorske vaterpolske reprezentacije. Sportski je psiholog i veslačke ženske reprezentacije u 2019. te gimnastičara Tina Srbića (zlato na SP 2017., srebro na EP i SP 2019.).  Predsjednica je Sekcije za psihologiju sporta i tjelesnog vježbanja Hrvatskog psihološkog društva već dva četverogodišnja mandata.

Mnogi roditelji usmjeravaju djecu u sport bez da im je samima jasno što biti sportaš znači i kakvi sve njih izazovi kao roditelje djeteta sportaša očekuju. U najboljoj namjeri nerijetko griješe, producirajući mladom sportašu nepotreban dodatni pritisak postizanja uspjeha i ostvarivanja rezultata, u čemu im se pridružuju i treneri. U okviru predavanja posjetitelji će se upoznati sa segmentima psihološkog razvoja djeteta sportaša, čimbenicima koji na njih utječu u pozitivnom i negativnom smjeru te posljedicama koje iz toga proizlaze. Osvijestit će se obrasci nepoželjnog i poželjnog ponašanja roditelja djece sportaša, te će se dati smjernice za primjenu u praksi. Također, raspravljat će se o važnosti odnosa roditelja, trenera i sportaša, te o roditeljskim očekivanjima od trenera kao i o izvorima roditeljskog pritiska doživljenim iz trenerske perspektive. Kroz pitanja publike raspravit će se prezentirana tematika, kao i istaknuti najveći izazovi roditelja djece sportaša danas.