Športska udruga slijepih Svjetlost poziva na sudjelovanje u akciji „Prošetajmo zajedno“ koja se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Osijeka održava po 13. puta. Akcija se održava u petak, 14. listopada 2022. g., a okupljanje je na Trgu A. Starčevića kod prolaza u pothodnik u 10:30 sati. Nakon podjele poveza za oči, formirat će se kolona koja kreće desnom stranom Županijske ulice praveći krug po centru grada do polazne točke.

Akcija se provodi povodom Međunarodnog dana slijepih 15. listopada, tzv. „Dana bijelog štapa“ koji se u svijetu obilježava 58. puta. Bijeli štap za slijepe osobe je višeznačan te je od velike važnosti budući da služi za samostalno kretanje, a ostalim sudionicima u prometu daje do znanja da više obrate pozornost na osobe koje uz pomoć štapa pronalaze orijentire za kretanje.

Sudionici će imati priliku upoznati se pomagalima koja koriste slijepe osobe (za obrazovanje, društvene igre, sport i rekreaciju), a asistirat će instruktori obuke za tehniku kretanja uz pomoć bijelog štapa centra „Silver“ iz Zagreba. Organizator planira uključiti studente te nastavnike i učenike osječkih osnovnih i srednjih škola, te zajedno prošetati uz pomoć bijelog štapa i poveza za oči (svi koji ga prihvate nositi dragovoljno) kako bi se sudionicima barem na trenutak približilo kako izgleda mogućnost kretanja slijepe osobe u slobodnom prostoru.