Foto: sportske.jutarnji.hr

Na Europskom prvenstvu u sportskoj gimnastici koje se održava u turskom Mersinu (9.-13.12.) članovi Gimnastičkog društva Osijek-Žito Robert Seligman i Aurel Benović osigurali su nastup u finalu na svojim spravama. Štoviše, Seligman je nastup u nedjeljnom finalu na konju s hvataljkama izborio najvećom ocjenom kvalifikacija (14.300), ispred Mađara Krisztofera Meszarosa i Ukrajinca Petra Pakhniuka s identičnih 14.066. Na taj se način najbolji osječki gimnastičar, u inače oslabljenoj konkurenciji ovog natjecanja, prometnuo u glavnog favorita za zlato.

Uspjeh karijere ostvario je i njegov klupski kolega, 20-godišnji Aurel Benović, koji se plasirao u svoje prvo seniorsko finale na EP-u šestim mjestom u kvalifikacijama na parteru (14.333), a najuspješniji su bili Bjelorus Yahor Sharamkou (15.033) i iskusni Izraelac Artem Dolgopyat (14.933). Finale ove sprave također je na rasporedu zadnjeg dana Prvenstva u nedjelju.

Još dva hrvatska predstavnika pridružit će se Osječanima u završnici 34. Europskog prvenstva u muškoj sportskoj gimnastici, a to su Tin Srbić i Filip Ude. Aktualni europski i svjetski viceprvak na preči očekivano je zabilježio najbolju ocjenu kvalifikacija (14.333), dok je nekadašnji osvajač srebrne olimpijske medalje Ude osmim mjestom nakon pada (13.433) na konju s hvataljkama također izborio još jedno finale u svojoj bogatoj karijeri. Jedini je od hrvatskih predstavnika bez finala ostao Jakov Vlahek (14.) na konju s hvataljkama.