Atletski klub Pro Sport (Zagreb), Atletski klub Vukovar i Atletski klub Slavonija-Žito (Osijek) organizatori su prvog ovogodišnjeg kvalifikacijskog natjecanja Erste Plave lige 2021. u Vukovaru, u petak 28. svibnja 2021. g.

Posebna gošća Vukovara bit će ambasadorica Erste Plave lige Blanka Vlašić, dvostruka svjetska prvakinja u skoku u vis te nekad ponajbolja svjetska atletičarka. Druženje sudionika lige s proslavljenom hrvatskom sportašicom, vukovarskim sportašima i medijima počinje u 18 sati ispred Erste banke u ulici Josipa Jurja Strossmayera. Otvaranju kvalifikacija u Vukovaru prethodit će posjet Blanke Vlašić Veleučilištu „Lavoslav Ružička“, na kojem će u 16 sati održati predavanje i odgovarati na pitanja veleučilišnih studenata. Potom će u 17.55 sati službeno otvoriti Erste Plavu ligu, dok će se u nastavku družiti s natjecateljima, ali i dodijeliti medalje najboljim pojedincima.

Start i kalendar lige i ove su godine prilagođeni epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, a natjecanje će se u skladu s mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održati u devet gradova. Učenici i učenice hrvatskih osnovnih škola i ove će se godine natjecati u atletskim disciplinama primjerenima školskom uzrastu – u utrkama na 60, 100, 300 i 600 metara, skoku u dalj te bacanju kugle i vortexa, a u finalu lige će se po prvi put održati i mješovita štafetna utka za najstarije uzraste.

Kalendar Erste Plave lige 2021:

VUKOVAR – petak, 28.5.
ČAKOVEC – ponedjeljak, 31.5.
RIJEKA – utorak, 1.6.
OSIJEK – srijeda, 2.6.,
ZADAR – četvrtak, 10.6.
KNIN – petak, 11.6.
MAKARSKA – subota, 12.6.
PULA – ponedjeljak, 14.6.
ZAGREB – utorak, 15.6.

Finale lige održat će se 14. rujna 2021. g. na stadionu Mladosti u Zagrebu, u sklopu najstarijeg i najvažnijeg atletskog natjecanja u Hrvatskoj, 71. „Memorijala Borisa Hanžekovića“. Nastup s najvećim svjetskim zvijezdama i poznatim hrvatskim atletičarima i atletičarkama poput Sandre Perković i Sare Kolar tako postaje nezaboravno iskustvo za sve mališane.

Online prijava na natjecanje moguća je na službenoj web stranici lige: www.ersteprvaliga.hr/plava-liga/prijava-na-natjecanje/

Što se tiče projekta u cjelini, glavni organizator je AK Pro Sport u suradnji s Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Erste Plavim mirovinskim fondovima, a uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog atletskog saveza i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Ovo najveće dječje atletsko natjecanje u Hrvatskoj održava se devetu godinu zaredom i dosad je na njemu sudjelovalo više od 28.000 natjecatelja.

Istraživanja pokazuju da se u Hrvatskoj tek 39% dječaka i 26% djevojčica u dobi od 11 godina bavi tjelesnom aktivnošću. Upravo zato projekt #60minutaKRENI u sklopu Erste Plave Lige promiče značaj svakodnevne tjelesne aktivnosti. Usvajanje zdravih životnih navika izgrađuje se od malih nogu, a Erste Plava liga, atletsko natjecanje za djecu uzrasta od 9-13 godina, idealno je za otkrivanje ljubavi prema sportu i tjelesnim aktivnostima.